MONAGRI COMMUNAL CENTER

  • MONAGRI COMMUNAL CENTER project - thumbnail view 10
  • MONAGRI COMMUNAL CENTER project - thumbnail view 1
  • MONAGRI COMMUNAL CENTER project - thumbnail view 2
  • MONAGRI COMMUNAL CENTER project - thumbnail view 3
  • MONAGRI COMMUNAL CENTER project - thumbnail view 4
  • MONAGRI COMMUNAL CENTER project - thumbnail view 5
  • MONAGRI COMMUNAL CENTER project - thumbnail view 6

MONAGRI COMMUNAL CENTER

Расположение: MONAGRI
Статус проекта: СОРЕВНОВАНИЯ

Architectural Competition for the Peripheral Communal Center in Monagri village, Limassol.

 

PROJECT DESCRIPTION

Goal of the proposal is to create a modern and easy to read building, that has a public character, shows clearly the central idea and can be a landmark for the region.

The design of the building is based on an innovative idea with new vocabulary that has references to information related to
a) the geography of the area (river, dry walls, vineyards)
b) the tradition and history. (the introverted passage building)
c) the ecology and design of a bioclimatic building
The building is generated by a parallel process of circulation flows of:

a) the users of the building towards the main square
b) the visitors towards the Festival of Comandaria.

The above mentioned movements are demarcated by the 2 longitudinal components of the building that converge to the semi-outdoor space which has references to the passage building.

This allows not only maximizing the outdoor open space, but also enhances the correlation and the best connection between the interior and the exterior.

The building does not imitate the native architecture but is inspired by its features that are related to the harmonious integration of landscape and building and in the logic of the selection of materials according to their specific characteristics, e.g. the coating of the building façade with vine arbor.

The building rises from the ground while sinking to minimize its size.
The volumes of the building are gradually located along the slope of the land.